Goju-ryu karatedo

Goju-ryu Karatedo is één van de karatestijlen die wereldwijd worden erkend. Goju verwijst naar de samenwerking tussen 'Go' (onbuigzaamheid of kracht) en 'Ju' (buigzaam of meegaand). Hierin schuilt de essentie van Goju-Ryu karate-do.

De grondlegger van het Goju-ryu Karate-do is Chojun Miyagi sensei, die vervolgens Gogen Yamaguchi Kaiso de opdracht gaf het Goju-ryu Karate-do verder te verbreiden in Japan. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de International Karate-do Goju-kai Association (IKGA) waarvan zijn zoon Goshi Yamaguchi Hanshi de huidige president is.

Goju ontleent zijn naam aan een oud Chinees boek over martiale kunsten, 'Bubishi' genaamd.

Twee fundamentele vormen binnen het Goju-ryu zijn Sanchin en Tensho, die binnen de stijl Go en Ju vertegenwoordigen. Bij een goede uitvoering van de kata Sanchin dient elke spier in het lichaam te zijn  aangespannen, de concentratie is optimaal en de vorm straalt tevens gevechtsspirit uit. Dit zijn de karakteristieke kenmerken van Go. Kata Tensho dient met dezelfde spierspanning en concentratie te worden uitgevoerd. De circulaire bewegingen van de handen in deze kata vertalen de Ju.

Veranderen van Go naar Ju en van Ju naar Go moet op een natuurlijke en ongedwongen manier plaatsvinden. In de praktijk kan dit zeggen dat wanneer een tegenstander je aanvalt met een krachtige techniek, je deze tegemoet treedt met Ju, als hij je confronteert met een zwakke aanval, ontmoet hem dan met Go. 

Op dit moment word het Goju-Ryu in meer dan 60 landen over gehele wereld getraind. Deze zijn ondergebracht en verenigd binnen de IKGA. Goshi Yamaguchi Hanshi (8e dan) is de huidige president van de Goju-kai wereldorganisatie.

Goyo Ryu Karate do